فصل سوم به روش تحقیق اختصاص دارد. در این فصل به روش انجام پژوهش، ابزار جمع آوری اطلاعات، جامعه آماری، شیوه نمونه گیری، اندازه نمونه، قلمرو تحقیق، مقیاس داده ها، واحد تجزیه و تحلیل و اندازه گیری، نوع پرسش نامه مورد استفاده و اقدامات عملیاتی که جهت پیمودن پژوهش صورت گرفته است، پرداخته شده است. در انتهای این فصل به توضیح روش آماری مورد استفاده جهت تجزیه و تحلیل داده ها و نحوه بررسی روایی و پایایی پرداخته شده است.
باید توجه داشت که دستاوردهای محقق در سایه میزان تلاش و کاوش وی در خصوص جمع آوری، طبقه بندی، تلخیص وگزارش گیری داده ها و اطلاعات دریافتی از جامعه مورد مطالعه می باشد. اگر انتخاب روش تحقیق، روش های انتخاب جامعه آماری، شیوه جمع آوری داده ها، نحوه طبقه بندی، ثبت و انتخاب روش تجزیه و تحلیل متناسب نباشد نتایج تحقیق و پژوهش نمی تواند جوابگوی نیازهای مدنظر باشد. محقق باید سعی کند با انتخاب ابزارهای صحیح جمع آوری و همچنین انتخاب روش آماری متناسب، یافته های خود را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. در این فصل سعی شده است به بررسی روش انجام پژوهش، جامعه آماری، نمونه آماری و روش گزینش آن، شیوه گرد آوری اطلاعات، ابزار تحقیق و اعتبار و روایی آن، روش های آماری و آزمون های بکار گرفته شده در جهت بررسی فرضیه های پژوهش و به چگونگی اجرای تحقیق پرداخته خواهد شد وترسیم چارچوبی از یک پژوهش علمی و تائید شده که بتواند در تائید و یا رد فرضیه ها و جوابگویی به سوالات تحقیق توانا باشد.
۳-۲- روش تحقیق
پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی[۴۴] با بهره گرفتن از روش های مدل یابی علّی است. در پروژه های تحقیقی که شامل چند متغیر می باشند، به غیر از شناخت میانگین و انحراف معیار در متغیرهای مستقل و وابسته اغلب محقق بر آن است تا دریابد که یک متغیر با متغیر دیگر چه رابطه ای دارد. بدان معنا که ماهیت، جهت، و معناداری روابط متغیرها را دریابد. ضرایب همبستگی به منزله آمار توصیفی برای توصیف ارتباط بین دو متغیر بسیار مورد استفاده است. این ضرایب برای پیش بینی یعنی برآورد یک متغیر از دانسته های متغیر دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرند؛ متغیری را که با توجه به آن پیش بینی صورت می گیرد «متغیر پیش بین[۴۵]» و متغیری را که پیش بینی شده «متغیر ملاک[۴۶]» می نامند. نظر به آنکه روش های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون[۴۷] در تعیین روابط علی بین متغیرها محدودیت دارند، پژوهشگران (هومن،۱۳۸۰) بر استفاده از روش های علّی مانند تحلیل مسیر و مدل یابی معادلات ساختاری تاکید ورزیده اند. تحلیل مسیر از نوع مدل یابی، می تواند روابط علّی مستقیم، روابط غیرمستقیم و روابط کلی بین متغیرهای مکنون یا نهفته و میزان واریانس تبیین شده در کل مدل را مورد بررسی قرار دهد (هومن،۱۳۸۰).
بنابراین تحقیق حاضر از آن جهت که به بررسی و شناخت بیشتر روابط میان متغیرها در شرایط موجود می پردازد از نوع توصیفی و از آن جهت که به بررسی رابطه بین متغیرها می پردازد از نوع همبستگی خواهد بود. داده های ثانویه نتیجه تحقیق پیشینیان از میان منابع موجود و داده های اولیه از نمونه آماری تحقیق با بهره گرفتن از پرسشنامه استاندارد جمع آوری خواهد شد.
۳-۳- جامعه آماری
جامعه آماری این تحقیق مشتمل بر کلیه کارکنان بانکهای فعال در شهرستان مشگین شهر می باشد. در شهرستان مشگین شهر در زمان انجام این پژوهش ۲۶ بانک و شعبه بانکی دولتی و خصوصی وجود دارد که تعداد ۳۰۰ نفر در این بانکها و شعب مختلف این بانکها مشغول به کار می باشند.
۳-۴- نمونه آماری و روش نمونه گیری
با توجه به اینکه در حال حاضر کلیه بانکهای فعال در شهرستان مشگین شهر اعم از خصوصی و دولتی به نوعی از سیستم مدیریت دانش استفاده می کنند، جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه کارمندان بانکهای فعال در شهرستان مشگین شهر خواهد بود.
با توجه به ماهیت روش تحقیق مورد استفاده در این تحقیق (راجاسکار و همکاران[۴۸]، ۲۰۰۶ (حداقل ۱۲۵ و حداکثر ۲۵۰) تعداد ۲۰۰ کارمند به عنوان نمونه آماری مورد استفاده قرار می گیرد. چرا که تعداد متغیرهای مورد بررسی (تعداد سوالات در پرسشنامه مربوط به مفاهیم فرضیات تحقیق می باشند) معادل ۳۲ متغیر می باشد.
روش نمونه گیری مورد استفاده در این تحقیق نمونه گیری طبقه ای می باشد که در بین طبقات (بانکها) هم از روش نمونه گیری تصادفی ساده با به کار بردن روش تسهیم به نسبت استفاده می شود. بدین صورت که پس از بدست آوردن تعداد کارمندان هر بانک، تعداد کل جامعه آماری تحقیق مشخص خواهد شد و تعداد نمونه بین بانکهای شهرستان مشگین شهر تسهیم به نسبت خواهد شد.
جدول ۱-۳: تعداد بانکها و شعب فعال در شهرستان مشگین شهر به تفکیک کارکنان
جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید. |
- ۹۹/۱۲/۱۸