۴.۱. اهداف تحقیق
هدف اصلی تحقیق بررسی اثرات خصوصیات بانکداری الکترونیک بر اعتماد مشتری است که در این راستا اهداف فرعی زیر دنبال می شود:
بررسی تأثیر شهرت بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر وسعت بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر کیفیت اطلاعات بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر ایمنی معامله بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر ارتباطات بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر توجیه اقتصادی بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر توصیه شفاهی بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر تضمین ساختاری بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر سهولت استفاده درک شده بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر سودمندی درک شده بر اعتماد مشتری
بررسی تأثیر اعتماد مشتری بر قصدخرید
بررسی تأثیر اعتماد مشتری بر تبلیغ شفاهی
۵.۱. فرضیات تحقیق
شهرت بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
وسعت بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
کیفیت اطلاعات بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
ایمنی معامله بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
ارتباطات بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
توجیه اقتصادی بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
توصیه شفاهی بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
تضمین ساختاری بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
سهولت استفاده درک شده بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
سودمندی درک شده بر اعتماد مشتری اثر مثبت معناداری دارد.
اعتماد مشتری بر قصدخرید اثر مثبت معناداری دارد.
اعتماد مشتری بر تبلیغ شفاهی اثر مثبت معناداری دارد.
(Kim, Park,2013, 323) , (Lin et al., 2011, 618).
۷.۱. روش تحقیق
تحقیقات را ازنظر هدف می توان به تحقیق بنیادی، کاربردی و اقدام پژوهی طبقه بندی کرد. روش این تحقیق از نظر هدف، کاربردی است. همچنین از نظر بررسی رابطه متغیرها، این بررسی از نوع تحقیقات همبستگی می باشد زیرا هدف اصلی این پژوهش یافتن روابط بین متغیرهای خصوصیات بانکداری الکترونیک، اعتماد، قصدخرید و تبلیغات شفاهی می باشد و از لحاظ چگونگی جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، توصیفی- پیمایشی است.
۸.۱. قلمروتحقیق
۱.۸.۱. قلمرو موضوعی
تحقیق حاضر در حوزه تحقیقات مربوط به بانکداری الکترونیک است.
۲.۸.۱. قلمرو زمانی
شامل تدوین ادبیات، توزیع و جمع آوری پرسشنامه و تجزیه و تحلیل داده های تحقیق که شامل دوره شش ماهه اول سال ۱۳۹۳ می باشد.
۳.۸.۱. قلمرومکانی
بانک ملت یزد
۹.۱. ابزار تحقیق
جهت گردآوری اطلاعات اولیه پیرامون موضوع تحقیق و بررسی ادبیات تحقیق از مطالعات کتابخانه ای (کتب، مقالات، پایان نامه های انگلیسی و فارسی موجود) استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. تحقیق حاضر مرکب از کتابخانه ای و میدانی محسوب می شود .
۱۰.۱. روش تحلیل داده ها
در این پژوهش تحلیل عاملی تأییدی با بهره گرفتن از تحلیل مسیر، برای آزمون معناداری در مورد عاملها صورت گرفته است. این تحلیل توسط مدل معادلات ساختاری و با با بهره گرفتن از نرمافزارهای آماری LISREL انجام شده است. در بررسی هر کدام از مدلها، قبل از تأیید روابط ساختاری میبایست از مناسب بودن و برازش مطلوب مدل اندازهگیری اطمینان حاصل نمود. که بدین منظور بایستی آماره و سایر معیارهای مناسب بودن برازش مدل مورد بررسی قرار گیرد.
برای دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید. |
۱۱.۱. تعریف متغیرهای تحقیق
شهرت:
تعریف نظری : شهرت شرکت دارایی نا مشهود مهمی است که شرکت را برای ایجاد رابطه با مشتری قادر می سازد (Helm, T. Salminen, 2010,737) .
تعریف عملیاتی : در این تحقیق متغیر شهرت با بهره گرفتن از پرسشنامه ای چهار سوالی و با بهره گرفتن از مفاهیمی همچون شناخته شده، شهرت خوب، صادق بودن و آشنا بودن مورد سنجش قرار گرفته است.
وسعت:
تعریف نظری: شرکت ها برحسب تعداد کارکنان، ارزش دارایی ها، مبلغ گردش سرمایه سالانه و میزان گردش مالی سالانه به بزرگ، متوسط و کوچک تقسیم می شوند (علامه و همکارانش، ۱۳۹۲، ۷۲).
تعریف عملیاتی: در این پژوهش متغیر وسعت در پرسشنامه ای با چهار سؤال دارای مفاهیمی همچون وسیع، بزرگ ترین، حضور ناحیه ای و نقشی عظیم سنجیده شده است.
کیفیت اطلاعات:
تعریف نظری: در بر گیرنده ی تبادل الکترونیکی داده ها، اینترنت و شبکه جهانی به بهترین نحو تا از این طریق بر پیچیدگی فزاینده ی سیستم هایی که روابط خریدار – تأمین کننده را موجب می شوند، غلبه شود (ناطق، یعقوبی، ۱۳۸۵، ۱۰۲)
تعریف عملیاتی: در این پژوهش متغیر کیفیت اطلاعات در پرسشنامه ای با هشت سؤال دارای مفاهیمی همچون اطلاعات صحیح، مفید، معتبر، کافی، به موقع، معتبر، کافی و مفید سنجیده شده است.
ایمنی معامله:
تعریف نظری : محافظت از اطلاعات و سیستم ها در برابر دخالت های غیرمجاز (رستگار، آقامحمدی،۱۳۹۰،۱۰۱).
تعریف عملیاتی: در این تحقیق متغیر ایمنی معامله با بهره گرفتن از پرسشنامه ای چهار سؤالی و با بهره گرفتن از مفاهیمی همچون اقدامات ایمن، توانایی تحقیق، حفاظت اطلاعات و اطمینان مورد سنجش قرار گرفته است.
ارتباطات:
تعریف نظری: ارتباطات پیشرفته مانند اینترنت، ماهواره، رادیو و تلویزیون، دورنگار و پست تصویری و الکترونیکی در ظهور جامعه ی شبکه ای و آگاهی بین کشوری و پیوندهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در سطح جهانی در شبکه ای به هم پیوسته، مؤثر بوده است (صادقی و همکارانش، ۱۳۸۵، ۶۲).
تعریف عملیاتی: در این تحقیق متغیر ارتباطات با بهره گرفتن از پرسشنامه ای چهار سؤالی و با بهره گرفتن از مفاهیمی همچون آگاهی از پیشرفت ها، جوابگو بودن، ارائه اطلاعات و اطلاعات به موقع موردسنجش قرار گرفته است.
توجیه اقتصادی:
تعریف نظری: شاخص هایی از قبیل میزان رشد تولید ناخالص داخلیGDP، رشد در سرمایه گذاری خارجی و درآمد سرانه افراد مقدار توجیه اقتصادی را تعیین می کنند (جندقی، نظام زاده، ۱۳۸۹، ۹۴).
تعریف عملیاتی: در این پژوهش متغیر توجیه اقتصادی در پرسشنامه ای با چهار سؤال دارای مفاهیمی همچون خدمات ارزشمند، قیمت های منطقی، قیمت های کمتر، مزایای بالاتراز حد انتظار سنجیده شده است.
توصیه شفاهی:
تعریف نظری :گفتگوهای غیررسمی مصرف کنندگان در مورد محصولات، خدمات و یا علامت های تجاری شرکت به عنوان توصیه ی شفاهی شناخته شده است (Nguyen, Romaniuk, 2013, 25).
تعریف عملیاتی : در این تحقیق متغیر توصیه دهان به دهان (شفاهی) با بهره گرفتن از یک پرسشنامه ای چهار سؤالی و با بهره گرفتن از مفاهیمی همچون مفید بودن، استفاده آسان، قابل اطمینان و بی ارزشی مورد سنجش قرار گرفته است.
تضمین ساختاری:
تعریف نظری: تضمین ساختاری محیطی به وجود می آورد که دانش از طریق آن، خلق و آماده ی ورود به محیط می شود (کردآبادی، ثابت، ۱۳۹۲، ۸).
تعریف عملیاتی: در این پژوهش متغیر تضمین ساختاری در پرسشنامه ای با چهار سؤال دارای مفاهیمی همچون ایمنی کافی، حفاظت در برابر مشکلات، ایمنی در برابر استفاده، ایجاد محیط پایدار سنجیده شده است.
- ۹۹/۰۸/۲۹